Egészséges Házi Készítésű Granola (Müzli) Zabpehelyből, Hajdinából és Quinoából
Ha szereted a ropogós sült granolát, akkor egész biztos imádni fogod ezt az egyszerűen elkészíthető, egészséges házi granola (müzli) receptet is. Nemcsak fenséges ízű, de táplálkozási szempontból kifejezetten értékes eledel, amihez hajdinát, zabpelyhet, quinoát és chia magot is használhatsz. És mindezt anélkül, hogy feleslegesen nagy mennyiségű cukrot vagy tartósítószert vinnél be a szervezetedbe. Ez a müzli ropogós és tökéletesen darabos, ami főleg a kókuszolajnak és az almapürének köszönhető, a fehérjeporral vagy tejporral kombinálva. Ezt a reggeli receptet egyszerűen muszáj kipróbálni, annyira jó!
Imádom a granolát, de a boltok polcain sorakozó termékek mindig csalódást okoztak az őrülten magas cukor- és zsírtartalmukkal, tartósítószerekkel és néha még különböző színezőanyagokkal is felturbózva. Ezért döntöttem úgy, hogy otthon sütött granolát készítek, és elmondhatom, hogy soha nem ettem jobb müzlit ennél. Emellett a recept mellett javaslom, hogy próbáld ki ezt a házi granolát is: Ropogós Sült Granola (Olajmentes és cukormentes) .
Az elkészítése igazán egyszerű, csak kukucskáld, ahogy sül a sütőben, és időről időre kevergesd át, hogy nehogy megégjen. Bármit keverhetsz bele, ízlésedtől függően, hogy teljes mértékben kontrollálni tudd a hozzáadott édesítő mennyiségét. Már pl. a minőségi méz használata is nagy előrelépés. Szabályozhatod a felhasznált összetevők mennyiségét, és úgy vélem, hogy ha egyszer elkészíted a saját házi, egészséges fitt müzlidet, akkor onnantól mindig akarsz majd belőle otthonra. Különösen, ha vannak édesszájúak a családban, akik rajonganak az édes reggelikért. Végtére is, az ételeink legyenek ízletesek, hogy testi-lelki feltöltődést nyújtsanak, ne csak mindig a tápértéket nézzük, nem igaz?
Az egészséges házi granola önmagában is tökéletes, de isteni ízű tejjel is, főleg olyan növényi tejekkel, mint a kókusz- vagy a mandulatej.
Összetevők
- 1 bögre zabpehely (ezt ajánlom)
- 1/2 bögre száraz hajdina
- 1/4 bögre száraz quinoa (ezt ajánlom)
- 3 evőkanál chia mag (ezt ajánlom)
- 5 evőkanál fehérjepor (vagy száraz tejpor)
- 3-4 evőkanál olvasztott kókuszolaj (ezt ajánlom)
- 3 evőkanál almapüré
- 1-2 evőkanál méz (ajánlom ezt)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- mazsola, vörösáfonya, magvak, kókusz, étcsoki darabok (ízlés szerint) (ezt ajánlom)
Instrukciók
- Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban.
- Ezután vékony rétegben oszlasd el a masszát sütőpapírral bélelt sütőlapra.
- Süsd a granolát 35-45 percig 165 fokon, közben úgy 10 percenként kukucskáld meg a sütőben, és óvatosan forgasd át.
- Ha nagyon erős a sütőd, és a müzli elkezdene égetni, vedd ki 30-35 perc után.
- Míg ki nem hűl a sült granola teljesen, hagyd a lapon (meg fog keményedni), aztán törd darabokra és tárold lezárt konténerben.
Elkészítési idő | 50 perc | |
Mennyiség | 5 adag |
Tápérték információ / 1 adag | ||
Kalória | 280 Kcal | |
Szénhidrát | 30 g | |
Rost | 6 g | |
Fehérje | 11 g | |
Zsír | 12 g |
Még több kapcsolódó receptért kattints az alábbi kategóriákra!
FehérjedúsVegetáriánus receptekReggeliTejmentesTojásmentesChia magZabpehelyQuinoaReggeli Zabpelyhes ReceptekMagas Fehérjetartalmú Snack ReceptekMagas Rosttartalmú Zab ReceptekAz én nevem Fitt boszi. Az oldalamon található egészséges és ízletes fitnesz recepteket egészséges összetevőkből állítottam össze. Célom, hogy megmutassam, egészségesen és fitten étkezni valóban könnyű, ízekben gazdag, és egyáltalán nem unalmas. Tarts velem, és válogass kedvedre az egészséges receptek közül!