Fit Boszi
Kövess engem
Egészséges Húsos Batyu (Pierogi)

Egészséges Húsos Batyu (Pierogi)

Néha mindenki kedvet kap egy jó kis hagyományos fogáshoz. Most pont olyan házi készítésű szláv finomságot fogunk készíteni, mint nagymamáink egykor, csak épp egészségesebb és könnyebb verzióban. Íme egy egyszerű és egészséges húsos batyu (pierogi) recept.

A Pierogi egy hagyományos szláv étel, amelyet nagyanyáink arra találtak ki, hogy jóllakassák a mezőkön keményen dolgozó férfjeik éhes hasát. Hagyományosan fehér lisztből, burgonyából és tojásból készül, és többnyire juhsajttal, burgonyával, vagy túróval, édes verziója pedig lekvárral vagy mákkal van megtöltve. Manapság a férfiak már leginkább irodában dolgoznak, így a pierogi egészségesebb alternatívája az ő szervezetüknek is sokkal kedvezőbb.

Ez az egészséges húsos batyu egészen új dimenzióba helyezi a hagyományos receptet. Hogy egészségesebb, de mégis finom ízű legyen az ételünk, a hozzáadott liszt mennyiségének felét csicseriborsó liszttel, a másik felét teljes kiőrlésű liszttel váltjuk ki. A két lisztet összekeverve a pierogi minőségibb tápértékeket tudhat magáénak, amelyért testünk is hálás lesz. A fehérjetartalom megnövekszik, a gluténtartalom csökken, emellett gazdag lesz a fogásunk vitaminokban és ásványi anyagokban is.

Az egészséges pierogit megtöltheted bármilyen töltelékkel fantáziád szerint, az én javaslatom, hogy lekvárral vagy túróval mindenképp próbáld ki. Tényleg isteni finom!

Összetevők

  • 1 kg burgonya
  • 250g csicseriborsó liszt (ajánlom ezt)
  • 250g teljes kiőrlésű liszt (rozs) (ajánlom ezt)
  • 1 tojás (ízlés szerint)
  • jó minőségű lekvár és túró (vagy más töltelék)

Instrukciók

  1. Főzd a burgonyát a héjában, amíg meg nem puhul.
  2. Hámozd meg, majd reszeld apróra, ettől lesz puha a tészta.
  3. Add hozzá a tojást, a lisztet és úgy keverd össze a tésztát, hogy ne legyen csomós és ne ragadjon a kezedhez.
  4. Ha szükséges, adj hozzá még lisztet.
  5. Nyújtsd ki a tésztát (kb. 3 mm vastagra) és a belisztezett gyúródeszkán vágd darabokra pizzaszeletelővel.
  6. Töltsd meg az összeset lekvárral/túróval vagy az általad választott töltelékkel, és nyomkodd le a széleit.
  7. Főzd a pierogit forró vízben 5-7 percig, amíg fel nem jön a víz tetejére.
  8. Csöpögtesd le, tálald és dekoráld joghurttal, gyümölccsel, fahéjjal, ha édesen fogyasztod; vagy kecskesajttal/tejföllel és vöröshagymával, ha sósan.
Elkészítési idő45 perc
Mennyiség5 adag
Tápérték információ / 1 adag
Kalória538 Kcal
Szénhidrát91 g
Rost18 g
Fehérje21 g
Zsír5 g
...
Lucia Wagner

Az én nevem Fitt boszi. Az oldalamon található egészséges és ízletes fitnesz recepteket egészséges összetevőkből állítottam össze. Célom, hogy megmutassam, egészségesen és fitten étkezni valóban könnyű, ízekben gazdag, és egyáltalán nem unalmas. Tarts velem, és válogass kedvedre az egészséges receptek közül!

Lucia Wagner

Hozzászólások