Egészséges Répás Teasütemény
Az országomban tradicionálisnak számító házi készítésű sárgarépás sütemény szilvalekváros töltelékkel mindig is nagy kedvencem volt. Ez az egészséges répás sütemény az újragondolt verziója az alapreceptnek. A csicseriborsónak köszönhetően több fehérjét és rostot tartalmaz, nincs benne cukor és telített zsírok sem.
A recept nagyon egyszerű és biztos vagyok benne, hogy Te is örülni fogsz a kedvező tápérték tartalmának. Ez a süti összeségében alacsony zsírtartalommal rendelkezik (csak 3 gramm darabonként), mivel a klasszikus receptben megtalálható zsírok nagy részét ebben a változatban almaszósszal és banánnal helyettesítjük. A lekvárt készíthetjük egyszerűen aszalt szilva és datolya összefőzésével, ami biztosítja a süti édes ízét. És ez egy újabb hatalmas előnye ennek a receptnek a klasszikus változathoz képest - alacsonyabb szénhidrát- és kalóriatartalmú.
Ha esetleg nem lenne otthon csicseriborsó liszted, akkor nyugodtan lecserélheted teljes kiőrlésű lisztre, csak győződj meg róla, hogy a tészta állaga elég sűrű és könnyen nyújtható marad.
Próbáld ki ezt az egészséges és fitt sárgarépás süteményt, például hétvégi reggeli gyanánt, vagy vidd magaddal a munkába, iskolába tízóraira.
Összetevők
- 2 érett banán
- 5 ek almaszósz
- 250g csicseriborsó liszt
- 320g teljes kiőrlésű liszt (ajánlom ezt)
- 1 csomag sütőpor
- 2 ek olvasztott kókuszolaj (ezt ajánlom)
- 250g sárgarépa
- A lekvárhoz:
- 50g aszalt szilva
- 4 datolya (ajánlom ezt)
- 3 ek víz
Instrukciók
- Először készítsd el a lekvárt.
- Tedd a szilvát, a datolyát és a vizet egy tálba, majd forrald fel.
- Kevergesd és nyomkodd a gyümölcsöket egy villával, amíg a hozzávalók lekvárszerűvé nem válnak.
- Ha szép sima állagú és félig besűrűsödött, tedd félre és hagyd kihűlni.
- Turmixold össze a répát, a banánokat, az almaszószt és a kókuszolajat, amíg sima tésztát nem kapsz.
- Öntsd a keveréket egy edénybe, add hozzá a csicseriborsó lisztet, a teljes kiőrlésű lisztet, a sütőport és állítsd össze a tésztát.
- Ha túl ragadós és puha, adj hozzá még teljes kiőrlésű lisztet.
- Ha kész a tészta, egy sodrófa segítségével nyújtsd vékonyra, vágj kockákat belőle, helyezz a közepükbe ½ teáskanálnyi lekvárt.
- Hajtsd egymásra a széleket és díszítsd a peremét egy villa segítségével.
- A répás süteményeket tedd sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd 180 Celsius-fokra (350 °F) előmelegített sütőben 25-33 percig (a sütőtől és a süti méretétől függően). Ha túlsütöd, ropogósabb lesz. 20 perc elteltével teszteld egy hústű vagy fogpiszkáló segítségével. Ha tiszta marad, nincs rajta tészta, akkor a sütemény elkészült.
- Tálalás előtt melegítsd fel.
Elkészítési idő | 50 perc | |
Mennyiség | 15 adag |
Tápérték információ / 1 adag | ||
Kalória | 182 Kcal | |
Szénhidrát | 27 g | |
Rost | 5 g | |
Fehérje | 7 g | |
Zsír | 3 g |
Még több kapcsolódó receptért kattints az alábbi kategóriákra!
FehérjedúsZsírszegényVegetáriánus receptekReggeliEgészséges desszertekTejmentesTojásmentesMagas Fehérjetartalmú Desszert ReceptekAlacsony Kalóriatartalmú Desszert ReceptekEgészséges Vegán Desszert ReceptekTojásmentes Desszert ReceptekEgészséges Rostban Gazdag DesszertekMagas Fehérjetartalmú Snack ReceptekAlacsony Zsírtartalmú Snack ReceptekMagas Fehérjetartalmú Zöldséges ReceptekEgészséges Vegán Zöldséges ReceptekAz én nevem Fitt boszi. Az oldalamon található egészséges és ízletes fitnesz recepteket egészséges összetevőkből állítottam össze. Célom, hogy megmutassam, egészségesen és fitten étkezni valóban könnyű, ízekben gazdag, és egyáltalán nem unalmas. Tarts velem, és válogass kedvedre az egészséges receptek közül!